SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Rytmisk gymnastik

Inom rytmisk gymnastik utförs program till musik med olika handredskap. Varje handredskap har sina speciella övningar. Vi använder vi 5 st handredskap; boll, band, rep, kägla och tunnband. Vi tränar även akrobatiska övningar, rörelseskolning och förstås styrka/stretch.

 

Inom rytmisk gymnastik kan gymnasterna köra programmen individuellt, som en duo/trio eller i trupp.

 

Du hittar mer information om rytmisk gymnastik på svenska gymnastikförbundets hemsida

 

Att börja träna rytmisk gymnastik

Vi försöker erbjuda plats till alla som vill träna rytmisk gymnastik. Du kan skicka in en intresseanmälan så kontaktar vi dig! Vi tar gärna emot barn som inte tränat rytmisk gymnastik tidigare oavsett ålder om vi har plats i grupperna. 

 

Inför terminsstart brukar vi släppa lediga platser på föreningens bokningssida.

 

Det går tyvärr inte att följa med en kompis för att prova på eller att bara dyka upp på en av våra träningar. Ledarna måste vara kontaktade i förväg. Vi behöver se till att alla som kommer är försäkrade och att ledarna är förberedda så att gymnasterna får ett bra bemötande.

Vårt fokus

Fokus för oss i RG-sektionen är att det ska vara roligt och utvecklande att träna - gymnasterna ska få möjlighet att utvecklas både fysiskt, psykiskt och socialt.

 

Barn- och ungdomar utvecklas olika snabbt och vi försöker möta varje gymnast på deras nivå och hjälpa dem framåt i sin individuella utveckling. Vi arbetar aktivt med att behålla gymnasterna i träning så länge som möjligt. Ett aktivt liv främjar skolarbete, fysisk och psykisk hälsa och där vill vi bidra.

 

Vi arbetar efter föreningens värdegrund och jobbar med den på olika sätt i grupperna, beroende på ålder och mognad. I vår förening har vi även ett trygghetsteam att vända sig till. Föreningen har också en kompisfond där föräldrar och gymnaster kan söka ekonomisk stöd om det behövs. Det är vi extra stolta över då det är viktigt för oss att alla ska kunna vara med!

Grupper - dagar - tider

Vi försöker hålla så många olika grupper igång som vi bara kan för att erbjuda alla som är intresserade av rytmisk gymnastik att träna med oss men det kan variera från termin till termin.

 

Våra grupper är ålders- och nivåindelade. Vi försöker hjälpa varje gymnast att hitta den grupp de trivs bäst i utifrån sin mognad, kunskap och ambitionsnivå.

 

Vi tycker att det är bra att träna flera idrotter så länge som möjligt och uppmuntrar till det om gymnasten har flera intressen. Våra grupper har träningar 1-3 dagar per vecka för att det ska finnas utrymme även för andra aktiviteter.

 

Rörelse och träning är viktigt för våra barn- och ungdomar men återhämtning är också viktigt. Vi tycker därför att det är bra att välja en grupp som passar in i barnets helhetssituation. 

 

När det gäller våra yngre gymnaster tycker vi att dialogen mellan föräldrar och ledare är väldigt viktig. Tillsammans kan vi hitta den bästa lösningen för gymnasterna så att de fortsätter att träna länge!

Våra ledare

Alla ledare i sektionen är ideella, dvs är ledare på sin fritid.

 

Alla ledare väljer själva hur många dagar och timmar de kan och vill lägga på gymnastiken, det kan variera från termin till termin. Förutom den tid våra ledare lägger i hallen så ska de planera träningarna, sköta administration och utbilda sig inom gymnastiken.

 

Utbildning av ledare är ett krav inom gymnastiken och vi ser alltid till att en ledare med rätt utbildningsnivå finns på plats på träningarna.

Redskap och kläder

Gymnasterna behöver fem olika handredskap - boll, rep, käglor, band och tunnband. Vi har en del redskap att låna ut till våra nybörjare men när de tränat ett par terminer hos oss behöver de köpa en egen uppsättning. 

 

Vi ser gärna att gymnasterna tränar i gymnastikdräkt eller linne/hotpants/tights. Det underlättar för dem när de ska hantera redskapen och göra sina gymnastiska övningar.

 

Sektionen har en egen dräkt som går att beställa vid ett par tillfällen varje termin. Beställningen sker via Prima Salto.

Vi önskar att alla gymnaster köper denna dräkt tiIl uppvisningar. Hos Prima Salto kan du också beställa en träningsdräkt som är föreningsgemensam och i föreningens färger. 

 

Information om föreningens profilkläder (overaller, tights, tröjor mm) hittar du här.

 

I vänstermenyn, under dokument, finns mer information om redskap, kläder och skor. Där finns också tips på web-sidor att beställa ifrån. 

Tävling och uppvisning

Rytmisk gymnastik är en tävlingsinriktning.

 

Vi tävlar främst på Fria reglementet men även CoP för de som vill och har kommit så långt att de kan de övningar som då krävs.

 

Vår ambition är att alla gymnaster ska ha möjlighet att delta på minst en uppvisning per termin. Att delta på en uppvisning kan vara ett sätt att förbereda sig inför tävling och att få visa föräldrar vad man lärt sig. 

 

Vi vill förstås också visa upp vår vackra sport för andra och har deltagit på fotbollsgalan i Östersund, som pausunderhållning på en basketmatch, vid tävlingar i kvinnlig artistisk gymnastik och på föreningsdagen på Jamtli.

Träningsdagar och läger

Vi försöker få till en gemensam träningsdag för samtliga grupper i sektionen en gång per termin. Vi tycker att det är viktigt att alla gymnaster i sektionen lär känna varandra och alla ledare i sektionen. Träningsdagarna skapar en gemenskap både inom och mellan våra grupper. 

 

Vi har arrangerar och åker på läger då det finns möjlighet. Läger är ofta mer gemensamhetsskapande än tävlingar - och ett bra sätt att få kompisar i andra föreningar. 

 

Svensk gymnastik vill

Vi arbetar utifrån Svenska gymnastikförbundets riktlinjer. Här finns dokumentet Svensk gymnastik vill som vi tycker är viktigt att känna till.

 

Vi arbetar på olika sätt med olika grupper för att följa utvecklingsmodellen, värdegrunden och uppförandekoden.

 

För våra yngre gymnaster lägger vi in många lekande inslag i träningen. Det kan t ex vara att vi i uppvärmningen ska gestalta olika djur eller att i ett fristående köra som en särskild karaktär – ett troll eller en. 

 

Våra barn- och ungdomar ska få påverka sin egen träning på olika sätt utifrån sin ålder och mognad.

 

För våra minsta kan det betyda att de får önska en lek till nästa träning eller välja vissa övningar under träningen, för de lite större vilket redskap de ska köra på en uppvisning eller om de vill köra individuella program, duo/trio eller trupp. Våra seniorer är ofta fullt ut delaktiga i att välja musik och övningar till sina program.

 

 

Vi frågar ofta våra yngre gymnaster vad som varit roligast under träningen och om det är något särskilt de vill träna mer av. Grupperna som tränat lite längre kan emellanåt få en enkel enkät att besvara där de får framföra åsikter om träningsmängd, mål de har med sin träning och vad de vill utveckla.

 

Vi försöker ständigt utveckla barn- och ungdomarnas inflytande på sin träning i balans med de säkerhetskrav som finns. 

 
Sponsorer
Länkar