SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Frågor och svar

Här har vi samlat en del vanliga frågor som kommer till oss för att underlätta för dig som undrar över något. Eftersom vi är en ideell förening kan det dröja innan vi har tid och möjlighet att svara på enskilda mail.

 

ANMÄLAN

 

Hur blir man medlem hos Östersundsgymnasterna?

Under fliken "Bokning" loggar du in med hjälp av en engångskod som skickas till den mailadress du anger. Du blir sedan medlem genom att klicka på "Övrigt" och vidare på "Medlemsavgift".

 

Hur anmäler man sig till en gymnastikgrupp?

Du hittar all information kring bokning och anmälan på vår hemsida under "Träna hos oss".

 

Kan man komma och pröva på?

Nej, tyvärr går det inte att bara dyka upp på en träning för att prova på. Alla som tränar gymnastik måste vara försäkrade därför krävs anmälan via vår hemsida.

Vid vissa tillfällen arrangerar föreningen prova-på-dagar och då informerar vi om det på vår hemsida och facebooksida. Där hittar du också information kring anmälan och eventuell kostnad för att prova på.

 

Jag har hört att det finns platser kvar i en grupp men anmälan är inte öppen?

Ibland har vi små grupper – det beror förstås på antalet ledare per grupp – men i vissa fall hoppar gymnaster av och det blir tomma platser i gruppen. Om det sker i mitten av terminen är det svårt för oss att fylla på med nya barn eftersom träningen pågått ett tag och barnen har kommit en bit i sin träning. I de fall vi anser att det går att fylla på i en grupp så öppnar vi anmälan för den gruppen på vår hemsida och då går det att boka precis som vanligt. Kort sagt kan vi säga att finns inte gruppen att anmäla till under bokningen så anser vi att den är full.

 

Går det att ställa sig i kö?

Nej, tyvärr inte. Tidigare hade vi kö till vår verksamhet men det blev ohållbart att hantera. Nu kan du, inför varje terminsstart, direkt boka en plats i en grupp som fungerar - dag/tid/lokal-  för dig eller ditt barn. Till tävlingssektionerna kan du lämna en intresseanmälan. Det är dock inget som ger kötid eller ett löfte om en plats – vi kan bara ta in barn som har rätt förkunskapskrav/ålder i de grupper där det uppstår lediga platser.

 

Hur vet jag när bokningen öppnar?

Vi kommer att informera på vår hemsida och på vår facebooksida om exakt datum ca 1 vecka innan vi öppnar bokningen. Då kan du i lugn och ro titta på vilka grupper som finns, vilka tider/dagar de tränar osv.

 

Mitt barn tränar redan i en grupp, behöver jag anmäla/boka plats igen?

Om du deltar i någon av våra grupper i barn- eller träningssektionen måste du boka en plats inför nästa hösttermin. Om du tränat med oss under en termin får du förtur när bokningen för nästa termin öppnar.  Förturen gäller ca 1 vecka, därefter släpper vi platserna för alla. Vi kan dock inte garantera att våra medlemmar får en plats hos oss - vi är beroende av de halltider vi tilldelas från kommunen och att våra ideella ledare har möjlighet att ta på sig grupper. Går du i en tävlingsgrupp (Kv AG, Ma AG, Trupp, RG) behöver du inte boka en ny plats, din ledare hänvisar dig till rätt grupp inför nästkommande termin.

 

Mitt barn tränar i en träningsgrupp men vill byta till en grupp som tävlar - hur gör jag då?

Du lämnar en intresseanmälan för att byta via detta formulär. När det blir en plats ledig i lämplig grupp - både utifrån ålder och förkunskaper - kommer du att bli kontaktad. Vi kan tyvärr inte säga om/när det finns möjlighet att byta. Vi rekommenderar att alla som vill gå i en tävlingsgrupp tränar i en träningsgrupp tillsvidare - för att hålla igång gymnastiken och fortsätta utvecklas. 

 

AVGIFTER

 

Vad kostar det att träna med er?

Du hittar all information kring aktuella avgifter på vår hemsida under Våra Avgifter.

 

Jag tycker att det är dyrt att träna gymnastik jämfört med andra sporter, varför är det så?

Vi har en medlemsavgift (årsvis) för föreningen, en individuell försäkring (årsvis) – som är obligatorisk för att få träna gymnastik – samt en träningsavgift per termin.

Den största skillnaden mellan gymnastiken och många andra sporter är att gymnastikledare måste vara utbildade. Det krävs att vi ska ha rätt utbildningsnivå för att få bedriva verksamheten, annars gäller inte försäkringarna för gymnasten. Som ett exempel behöver en ny ledare för trampolin gå kurser för ca 10 000 kr totalt för att vi ska kunna starta upp en grupp. Det krävs också att ledarna vidareutbildar sig under tiden de är ledare. Utbildningskostnaderna för ledare är – tillsammans med hallhyror – den största kostnaden föreningen har. Ska man jämföra träningsavgifter för vår verksamhet så är det tävlingssimning och konståkning som är relevanta att jämföra med.

 

Det är billigare per timme att träna i en tävlingsgrupp än en träningsgrupp, varför är det så?

Gymnasterna i våra tävlingsgrupper tränar vid flera tillfällen per vecka och fler timmar än träningsgrupperna. Avgiften skulle bli orimligt hög om tävlingsverksamheten enbart finansierades av träningsavgifter. Alla tävlingssektioner arrangerar tävlingar och läger som finansierar delar av den verksamheten. Det är en av anledningarna till att föräldrainsatser är obligatoriska i dessa sektioner. Man betalar helt enkelt en del av träningen med sin egen tid!

 

Jag har anmält mitt barn och betalat men vi har ångrat oss. Får jag tillbaka avgiften?

Du kan säga upp din plats inom 2 veckor från anmälan och då få tillbaka avgiften. Uppsägningen ska göras via mail till vårt kansli. Har det gått mer än två veckor sker vanligtvis ingen återbetalning. När terminen väl är igång har vi svårt att fylla på grupperna och vi har inte råd att stå med tomma platser i grupperna. 

 

LEDARE

 

När kan jag bli hjälpledare?

Från det år du fyller 13 år är du välkommen att anmäla ditt intresse som hjälpledare. Våra förväntningar på dig som vill bli hjälpledare är att du blir medlem i vår förening, kan ställa upp en gång i veckan, genomgå en kort digital utbildning samt en säkerhetsutbildning (om gruppen tränar i gymnastikhallen i Östersund Arena).

 

Jag vill bli hjälpledare, hur gör jag då?

Vi tycker att det är jättekul om fler vill blir hjälpledare i föreningen! Du anmäler dig via detta formulär så tar vi kontakt med dig. Det är inte alltid vi har behov av hjälpledare i den sektion du är intresserad av på en gång men vi hör av oss så fort det är aktuellt.

 

Vad krävs av mig som hjälpledare?

Som hjälpledare är du i första hand en extra hjälp för den huvudledare som ansvarar för gruppen. Du behöver inte kunna gymnastik utan får instruktioner av ansvarig huvudledare. Du kan också behöva hjälpa till med toalettbesök, plåster, trösta, hålla ordning, bygga stationer – lite beroende på ålder och nivå på barnen i gruppen.

Du bör gå en hjälpledarutbildning så snart som möjligt. Ett krav, om du är ledare i gymnastikhallen i Östersund Arena, är att du går säkerhetsutbildningen.

Du ska kunna ställa upp som ledare en gång i veckan, vid de tillfällen du inte kan skaffar du en ersättare själv (du får tillgång till andra ledares mail/mobilnummer så du kan kontakta dem). Vill du sedan fortsätta utvecklas som gymnastikledare så erbjuds du fler utbildningar via föreningen.

 

Får man förtur för sitt barn om man blir hjälpledare?

Om det finns plats i gruppen för ytterligare ett barn är det möjligt att barnet får förtur till gruppen. Skicka in en intresseanmälan om förtur via detta formulär.

 

Får man rabatt på barnets terminsavgift om man blir hjälpledare?

Om du blir hjälpledare får inte barnet längre automatiskt rabatt. Om du fortsätter som hjälpledare, deltar som aktiv hjälpledare på träningarna minst 50% av antalet träningar på en termin, får barnet rabatt nästkommande termin.

 

TRÄNINGAR OCH GRUPPER

 

Varför tränar inte de yngre barnen i gymnastikhallen i Östersund Arena?

Gymnastikhallen i Östersund Arena är inredd med tävlingsredskap för främst kvinnlig AG, manlig AG och truppgymnastik. Små barn kan inte nyttja redskapens funktion då de varken har rätt tyngd eller teknik. De redskap som finns i skolor/sporthallar är bättre anpassade för yngre barn. Miljön i gymnastikhallen lämpar sig heller inte bra för de yngsta. Det kräver stort fokus och att de kan följa regler för att kunna träna samtidigt som andra grupper tränar. Yngre barn får en bättre träning i en vanlig skola/sporthall – både när det gäller redskap och träningsmiljö! Det finns ett par undantag från ovanstående och det är främst de förberedande grupperna i kvinnlig artistisk gymnastik. De tränar i gymnastikhallen eftersom deras redskap idag inte finns någon annanstans. Vi försöker – så långt det är möjligt – att lägga dessa grupper på lite udda tider så det inte är så mycket övrig verksamhet i hallen.

 

Varför har ni olika nivåer, är inte det viktigaste att barnen får träna med sina kompisar?

Inom gymnastiken bygger varje övning på en annan övning. Alla måste börja från grunden för att bygga upp teknik, styrka och smidighet. Vi har inte resurser att träna barn på väldigt olika nivåer i samma grupp eftersom de då tränar på olika övningar/redskap/stationer. Risken med för stor spridning i samma grupp är att några tycker att det är för svårt och därför inte roligt och några tycker att de inte får lära sig nya saker och ledsnar. Det finns också en stor skaderisk för barnen om de tränar på för svåra övningar och det vill vi undvika.

 

Mitt barn vill gärna träna både gymnastik och trampolin, går det?

Ja, absolut! Så länge det finns platser så får man anmäla sig till hur många grupper man vill!

 

Kan man träna i en tävlingsgrupp men inte tävla?

Nej, vi tycker inte att det är en bra lösning. Träningen i våra tävlingsgrupper bygger mycket på att träna för att tävla samt att skapa en social gemenskap och lagkänsla i gruppen. Detta är väldigt svårt om vi har barn som inte alls vill tävla i en tävlingsgrupp. Det skapar osäkerhet i hela gruppen. Vi har också sett att de barn som inte vill tävla har svårare att hitta en plats i gruppen då de missar den gemenskap som tävlingar ger – inte minst när det gäller att resa och bo tillsammans. Ibland finns särskilda orsaker till att någon tränar med en tävlingsgrupp men under en period inte deltar på tävlingar. Då finns en särskild överenskommelse mellan gruppens huvudledare/gymnast/förälder. För de barn som inte vill tävla kan vi idag erbjuda träningsgrupper i gymnastik för de allra flesta åldrar och nivåer.

 

Mitt barn vill gå i en tävlingsgrupp men bara träna en gång i vecka, går det?

Nej, tyvärr inte. I alla tävlingsgrupper ska gymnasterna delta på samtliga träningstillfällen som erbjuds gruppen. Detta utifrån att träningen är upplagd utifrån hur många tillfällen i veckan gruppen tränar. Missar en gymnast alltid en viss träning så finns risken att gymnasten missar viktigt styrka/teknik som därför ökar skaderisken. Det kan också vara så att gymnasten då alltid missar ett visst redskap vilket fungerar dåligt i tävlingsverksamheten. Ibland finns särskilda orsaker till att någon tränar färre gånger i en tävlingsgrupp under en kortare period. Då finns en särskild överenskommelse mellan gruppens huvudledare/gymnast/förälder. Vill/kan man bara träna en gång i veckan rekommenderar vi träningsgrupperna istället.

 

Får jag som förälder vara med i hallen?

I gymnastikhallen i Östersund Arena går det inte att vara med som förälder. Det krävs att alla som vistas där har säkerhetsutbildning. När det gäller grupper med yngre barn som tränar på skolor/sporthallar så brukar föräldrar få vara med inne i hallen de första gångerna. Sedan vill vi att föräldrarna väntar utanför, träningen fungerar oftast bättre utan ”publik”. Föräldrar som är hjälpledare vistas förstås i hallen men då ska de vara hjälpledare som är försäkrade via föreningen, har gått säkerhetsutbildning/hjälpledarutbildning eller liknande samt vara ombytta.

 

Mitt barn har inte gått i gymnastik men vill tävla, går det att börja i en tävlingsgrupp?

Om det startas en förberedande tävlingsgrupp för rätt ålder kan man anmäla barnet dit utan förkunskaper. Vi rekommenderar annars att alla som inte tränat gymnastik tidigare börjar i en träningsgrupp så de får lära sig gymnastikens grunder. Många barn idag kan en hel del övningar som de t ex lärt sig hemma på studsmattan men det innebär inte att de har lärt sig rätt teknik för att ta sig vidare till svårare övningar. De har heller inte lärt sig grunderna i övriga tävlingsredskap, vilket de får möjlighet att göra i en träningsgrupp. 

 

Mitt barn råkade ut för en skada på träningen, hur anmäler jag det?

Du hittar information kring hur du går tillväga för att göra en skadeanmälan här.

 
Sponsorer
Länkar